Predavanje Borkurja Arnarsona

dodal Tevž Logar 2. junij 2015 20:07

EXHIBITIONS

 

 

 

Vljudno vabljeni na predavanje Borkurja Arnarsona, direktorja Galerije i8, ki bo v četrtek, 4. 6. ob 19.00 v Galeriji P74, partnerski ustanovi projekta Zagon.

 

O predavanju

Borkur Arnarson bo v svojem predavanju spregovoril o delovanju Galerije i8 in o njenih programskih smernicah. Galerija i8 velja za eno programsko najbolj profiliranih zasebnih galerij, ki pa deluje v izredno specifičnem okolju. Kljub geografski odmaknjenosti Islandije je galerija i8 s svojim programom in delovanjem dosegla neverjetno mednarodno prepoznavnost in se redno udeležuje tudi najpomembnejših sejmov na svetu. Poleg predstavitve strategije delovanja galerije se bo Borkur Arnarson dotaknil tudi geografskih, zgodovinskih, ekonomskih in kulturno-političnih značilnosti, ki so pomembno vplivale na razvoj obstoječega sistema umetnosti na Islandiji in mehanizmov, prek katerih se je ta izredno uspešno vključil v mednarodni prostor tako na institucionalni kot tudi tržni ravni. To je tudi eden glavnih razlogov za povabilo, saj se je Islandija v preteklosti soočala s podobnimi pretresi na področju kulturne politike kot se danes sooča slovenski umetnostni prostor. Tako želimo v kontekstu izobraževalnih modulov projekta Zagon predstaviti primere dobrih, mednarodno uveljavljenih strategij, ki so uspešno povezale lokalni in mednarodni umetnostni prostor.

 

O Galeriji i8

Program Galerije i8 od leta 1995 temelji na mešanici islandskih in mednarodnih avtorjev. Jedro galerijskega programa so umetniki, ki so izšli is gibanja SÚM v sedemdesetih letih 20. stoletja, kot so Hreinn Fridfinnsson ter Kristjan in Sigurdur Gudmundsson, ter umetniki, kot sta Roni Horn in Ólafur Elíasson, pri katerih igra Islandija še vedno pomembno vlogo v njuni umetnosti. Galerija predstavlja pomembne sodobne islandske in mednarodne umetnike, ki jih je predstavlja v mednarodni javnosti. Številni med njimi so predstavljali Islandijo na Bienalu v Benetkah, sodelovali na Bienalu v Sao Paulu in na številnih pomembnih muzejskih predstavitvah v Evropi in ZDA. Več informacij na http://i8.is/

 

O predavatelju

Borkur Arnarson (1966) je študiral fotografijo v Londonu. Desetletje je sodeloval z različnimi oblikovalskimi in oglaševalskimi podjetji v Reykjaviku in Londonu kot umetniški ali kreativni direktor. Galerijo i8 je ustanovil leta 1995 s svojo mamo in hkrati še vedno vodil svoje podjetje za grafično oblikovanje. Leta 2007 se je Edda upokojila in Borkur je prevzel vodenje galerije. Z ženo in otrokoma živi v Reykjaviku.

 

 

Predavanje organiziramo v sklopu projekta ZAGON – sodobna umetnost z novimi močmi.http://www.projektzagon.si/.