Obalne galerije Piran so osrednja galerijska ustanova v slovenskem Primorju. Ustanovljene so bile leta 1974, delovati pa so začele 1976. Temeljna programska usmeritev je prirejanje preglednih razstav slovenskih umetnikov srednje generacije, osebnih razstav mlajših likovnikov in retrospektiv vodilnih primorskih in slovenskih ustvarjalcev, razstav starih mojstrov, s predstavitvami pomembnih tujih avtorjev oz. tematskih sklopov pa spremljajo tudi mednarodno likovno dogajanje.

Ukvarjajo se z založništvom in pripravljajo uveljavljene mednarodne prireditve (kiparski simpozij Forma viva, Piranski dnevi arhitekture, slikarski Ex-tempore). Z odmevnimi razstavami ne zaznamujejo le likovnega življenja na obali, temveč tudi v širšem slovenskem prostoru.

Razstavišča:

 

Mestna galerija Piran

Mestna galerija Piran je eden najpomembnejših razstavnih prostorov na slovenski obali, ki zavzema v domačih in evropskih likovnih krogih izredno pomembno mesto v predstavitvi moderne umetnosti. Tu razstavljajo mnogi umetniki nacionalnega pomena in svetovnega slovesa. Ob mednarodnih srečanjih arhitektov – Piranski dnevi arhitekture – so tu predstavljeni projekti z natečaja za nagrado Piranesi, dogodek leta pa sta piranski slikarski Ex-tempore in Ex-tempo keramike, na katerima sodeluje več kot petsto umetnikov iz vse centralne Evrope.

Galerija Loža Koper

Galerija Loža se nahaja v prvem nadstropju mestne lože. Stavba, grajena v značilno beneškem gotskem slogu iz 15.stoletja, stoji na glavnem trgu starega mestnega jedra, nasproti Pretorske palače.

Galerija Meduza

Vzporedno z razstavnim programom je Meduza tudi prodajna galerija s štiridesetletno tradicijo na Čevljarski ulici v mestnem jedru. Ponudba je pestra in celovito pokriva sodobno slovensko likovno umetnost. Tudi najzahtevnejši ljubitelji umetnosti in kupci lahko izbirajo med vrhunskimi likovnimi deli priznanih slovenskih ustvarjalcev. Poleg umetnikov, ki so se v našem prostoru že uveljavili, so v galeriji dosledno zastopane tudi mlajše generacije. Naprodaj so slike, askvareli, risbe, grafike, mala plastika in skulpture najrazličnejših formatov in cenovnih razredov ter sodoben slovenski design. Večina umetnikov sodeluje v našem razstavnem programu, zato nudimo tudi kataloge in zloženke ter svetujemo pri nakupu in opremi.

Galerija Herman Pečarič

Galerija se nahaja ob parku s kamnitimi skulpturami, ki so nastale na simpoziju Forma Viva in v neposredni bližini morja, ob piranskem pristanišču. Prenovljena stavba stare krojačnice iz časa prehoda 19. v 20. stoletje hrani zbirko slik, risb in grafik piranskega umetnika Hermana Pečariča (1908-1981), ki jo je zapustil Mestu Piran. V slovenskem likovnem prostoru je prepoznaven kot slikar istrskih motivov v sodobno dojetem realističnem slogu. Stalna postavitev predstavlja kakovosten pregled umetnikove ustvarjalnosti od najzgodnejših začetkov pa do zadnjih let njegovega delovanja. V pritličju galerije so tudi občasne razstave, likovne delavnice, literarna druženja.

Galerija Meduza 2

Najmanjša med galerijami stoji ob glavni piranski prometnici, v neposredni bližini Galerije Herman Pečarič. Namenjena je manjšim osebnim razstavam.

Prostor za sodobno umetnost Monfort

Spletna stran: http://www.obalne-galerije.si/