Ustanova Fundacija Sonda, fundacija za teorijo in prakso avdio-vizualne umetnosti, je bila z dovoljenjem Ministrstva za kulturo RS ustanovljena leta 2009, ko je začeka z delom, ki ga je nadgradila in ražširila tudi z delovnimi in raziskovalnimi štipendijami ter konceptom EX-garaže. Od leta 2013 fundacija deluje v prostorih GT22* na Glavnem trgu 22, kjer razvija inter-/transdisciplinarni laboratorij in izobraževalno platformo v obliki Transnacionalne gverilske umetniške šole.

Ustanova Fundacija Sonda je izvajala, podprla oziroma štipendirala naslednje programe in pozameznike:

2013

GT22  / Transnacionalno gverilsko umetniško šolo  /  festival PERFORMA  /  festival FGLF
/  trienale U3  /  festival NAGIB  /  Kino Udarnik  / Revijo slovenskega dokumentarnega filma  /   Feshnteko  /   Jasmino Križaj in Tanela Randela.

2012

EX-garažo  /  Transnacionalno gverilsko umetniško šolo  /  festival MFRU  /  festival FGLF  /  festival
POLENTA  /  projekt WalkinGallery  /  festival PERFORMA  /  Kino Udarnik in retrospektivo Karpa Godine  /  Revijo slovenskega dokumentarnega filma /   Feshnteko

2011

EX-garažo  /  festival MFRU  / festival KIBLIX  /  festival PRESTOPI  /  Kino Udarnik  /  galerijski projekt Studio39  /   Ivana Mijačevića in Maayan Danoch.

2010

EX-garažo / festival MFRU / festival NagiB / galerijo Studijo39 / samostojno razstavo Veli & Amos (KIBLA) / Natašo Berk, Mateja Modrinjaka in Jana Babnika.

2009

EX-garažo / festival MFRU / festival EARzoom / ANIMATEKIN dvd “Pisan Slon” / Uroša Potočnika.

*GT22 je inter(trans)disciplinarni laboratorij, ki povezuje umetnost, šport in življenje ter z organsko rastjo in analizami vzpostavlja izobraževalno, raziskovalno in produkcijsko platformo avdio-vizualne umetnosti. GT22 se razprostira na nekaj več kot 1000 kvadratnih metrov, kjer so trenutno svoje mesto našli nastajajoči spletni radio, gledališko eksperimentalna skupina, ekipa, ki razvija mestno filmsko kulturo, Modrinjakov fotomuzej in aktivna foto temnica, hekerski laboratorij, skaterski navdušenci, EX-garaža, kar nekaj glasbenih skupin in vsakoletni literat-literatka na rezidenci. GT22 je sedež transnacionalne umetniške gverile, ki deluje pod okriljem Ustanove Fundacije Sonda in ob mecenski podpori družine Oset na Glavnem trgu 22 v Mariboru.

Spletna stran: http://sonda.kibla.org/fundacija.html