Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. je nevladna krovna organizacija, ki združuje dva produkcijska in razstavna prostora – knjigarno KAPSULA ter Center in Galerijo P74. Slednja je bila odprta leta 1997 z željo po vzpostavitvi novega kulturnega in raziskovalnega centra. Zavod je ustanovil vizualni umetnik Tadej Pogačar, kar pomeni, da pri nas predstavljamo enega redkih t. i. artist-run space. Prvih 15 let smo imeli galerijske prostore v Šentvidu na obrobju Ljubljane, leta 2012 pa smo Center in Galerijo P74 ter KAPSULO združili pod skupno streho v severnem ljubljanskem predmestju, v Šiški.

Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. je ena vodilnih institucij za sodobno umetnost v Ljubljani. Delovna vizija prostora temelji na idejah in strategijah lokalnosti, fleksibilnosti, eksperimentalnosti, interdisciplinarnosti, procesualnosti, izmenjavi in kritičnem pristopu. Posebno pozornost posvečamo promociji in predstavljanju ustvarjalcev mlajše generacije. Od leta 2006 vsako leto podeljujemo Nagrado skupine OHO, ki je namenjena mladim vizualnim umetnicam in umetnikom do 35. leta.

Leta 2004 smo objavili prvi javni razpis za novo knjigo umetnika in ob tem pričeli oblikovati lastno mednarodno zbirko, ki obsega okoli 400 enot. Smo eden redkih neodvisnih založnikov v regiji, ki izdajamo knjige umetnika ter specializirane knjige o umetnikih in umetnosti. Da bi bolje promovirali domačo produkcijo knjig in dosegli večjo prepoznavnost, smo začeli sodelovati na pomembnih mednarodnih sejmih knjig umetnika v New Yorku, Parizu, Londonu, Berlinu in Bruslju, kot tudi na umetnostnih sejmih na Dunaju, v Baslu, Rotterdamu in New Yorku.

Poleg programov likovne in intermedijske umetnosti Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. pripravlja tudi koncertni cikel Sound Explicit (od leta 2003), ki se posveča nepopularnim/manj popularnim oblikam sodobne glasbe. Namen cikla je spodbuditi kreativno delovanje v različnih glasbenih žanrih, od raziskovanja zvoka do izvirnih oblik eksperimentalne glasbe.

Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. je član več povezav, mednarodnih mrež in združenj, med drugimi Zveze neodvisnih galerij za sodobno vizualno umetnost; YVAA (Young Visual Artist Award) in CLUSTER (mreža centrov za sodobno umetnost, ki delujejo na periferiji večjih mest).

Spletna stran: http://www.zavod-parasite.si/